[...] G NUTS – granola orzechowa na bazie płatków owsianych, migdałów, orzechów nerkowca, ziaren słonecznika, siemienia lnianego, suszonych owoców i produktów pszczelich. Energia, witaminy i zdrowie Te wyśmienite granole to prawdziwy zastrzyk energii, witamin i dawka wielu substancji prozdrowotnych dla naszego organizmu. W mieszankach tych znajdziemy [...]
[...] innych produktów wykazujących działanie prozdrowotne. Dla dodatkowej porcji związków hamujących mikroorganizmy wymieszać można miód z czosnkiem. Aby dostarczyć więcej witaminy C i antyoksydantów pomyśleć można o dodaniu do tego natki pietruszki, czy tymianku. Jeżeli smak takiej mieszanki nie przypada do gustu, rozważyć można zastosowanie [...]
[...] takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. Składają się z łuski zawierającej błonnik, żelazo, wapń i witaminy z grupy B, bielma bogatego w skrobię oraz zarodka będącego źródłem fosforu, żelaza, cynku, magnezu i witamin z grupy B oraz E. Od czasu ich pierwotnego udomowienia [...]
[...] trawienie i wchłanianie substancji odżywczych. Dzięki bakteriom jelitowym organizm jest w stanie efektywnie wykorzystywać m.in. białka czy elektrolity, a także wytwarzać witaminy. Ponadto mikrobiota jelitowa uczestniczy w ochronie komórek jelit przed patogenami oraz przed ich przenikaniem do krwiobiegu. Co więcej, potrzebna jest do [...]
Bez względu na to, jak bardzo kochasz jedzenie, to kiedy chcesz schudnąć, musisz się nieco ograniczyć. Kiedy jednak pilnujesz się, by jeść mniej, to jednocześnie walczysz z głodem. Co tu zrobić, żeby trzymać się swoich założeń i tak nie cierpieć? Potrzebujesz czegoś, co sprawi, że szybciej i na dłużej poczujesz sytość, czegoś, co poskromi Twój [...]
[...] czyli Chia są zaliczane do superfood, czyli naturalnej i nieprzetworzonej żywności, która jest wyjątkowo bogata w cenne dla zdrowia składniki odżywcze, takie jak witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty i inne bioaktywne związki. W przypadku tej rośliny mówi się bardzo często o wysokim udziale błonnika oraz zdrowych nienasyconych [...]
Temat psychologicznych aspektów jedzenia uznawanego za „zdrowe” można scharakteryzować na dwa sposoby. Pierwszy dotyczy psychologicznych aspektów podejścia do diety i stylu życia oraz takich zmiennych jak m.in. preferencje smakowe czy zaburzenia odżywiania o podłożu neuropsychiatrycznym. Drugi sposób z kolei opisuje wpływ produktów spożywczych [...]
[...] można ją uzupełnić także, jedząc jaja, tłuste ryby lub stosować dobrej jakości suplement. Podsumowanie Kiedy tracisz dużo kilogramów, może jednocześnie spadać gęstość Twoich kości. Upewnij się, że masz wystarczającą ilość białka, wapnia oraz witaminy d w swojej diecie, a także dodaj do swojego planu trening o wysokiej intensywności lub oporowy.
[...] ale w rzeczywistości zawiera pseudowitaminę B12, która nie okazała się skuteczna. Ogólnie, jeśli ktoś decyduje się na dietę wegańską, to powinien pomyśleć o suplementacji witaminy B12, gdyż w ciągu kilku lat pojawią się jej niedobory. Spirulina ma kilka znaczących składników aktywnych. Głównym składnikiem jest fikocyjanobilina, która stanowi [...]
Wysoka jakość snu jest niezbędna dla dobrego zdrowia. Jeśli masz problemy z zaśnięciem albo budzisz się kilka razy w ciągu nocy, możesz czuć się zmęczony i rozdrażniony. Cierpi na tym nie tylko Twoje samopoczucie, ale także zdrowie, ponieważ niedobór snu podnosi poziom kortyzolu, który osłabia układ odpornościowy i zwiększa ryzyko infekcji [...]
[...] układu immunologicznego. Ponadto znane są z licznych interakcji z układem nerwowym. Usprawniają trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, a także produkują niektóre witaminy. Bakteriami probiotycznymi, o których w dietetyce mówi się najwięcej, są m.in. bakterie z rodzajów Lactobacillus oraz Bifidobacterium. Głównymi źródłami bakterii [...]
[...] niezbędnego np. do prawidłowej pracy mięśni. Pełni również rolę antyoksydacyjną i chroni przed skutkami zdrowotnymi nadmiaru wolnych rodników. Dodatkowo regeneruje poziom witaminy E w organizmie. Efektywność działania Co-Q10 spada z wiekiem, gdyż dochodzi wtedy do uszczuplenia jego zasobów w organizmie. To objawia się zwiększoną podatnością na [...]
Wirusy nie są żadnym nowym wynalazkiem. Istniały zawsze — tak samo, jak choroby nowotworowe. Czy możemy jakoś przeciwdziałać infekcjom wirusowym np. układu oddechowego? Tak, a na pewno nie zaszkodzi spróbować. Na zakończenie Wbrew mitom rozsiewanym w Internecie przez „szamanów XXI wieku”, nie udowodniono, by jakikolwiek potencjał antywirusowy [...]
[...] Napis "o smaku goudy" zachęca do spróbowania. Patrząc na skład, widzimy, że jest to woda, olej kokosowy, skrobia modyfikowana, sól, aromat i barwnik. Plusem jest zawartość witaminy B12, której często brakuje w diecie wegan i brak substancji konserwujących. Czy wartości odżywcze są takie same jak w klasycznym serze? Otóż nie. Tradycyjny ser to [...]
Chociaż różne struktury rządzące krajami rozwiniętymi i rozwijającymi się próbują podnieść dzietność poprzez comiesięczne przelewy pieniężne, to niestety ludzka płodność nie zawsze idzie w parze ze stanem majątku. Wynika to z wielu czynników, jednym z nich może być stopień zaludnienia i zanieczyszczenia planety, co przekłada się na zdrowie zarówno [...]
Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół [...]
[...] i inne modne sposoby na szybką utratę wagi i detoks są bardzo restrykcyjne i nie zawierają wielu cennych dla nas makroskładników i witamin m.in. cynku, selenu, żelaza, witaminy B12, jodu czy kwasów omega 3. Oczywiście kilka dni takiej diety nie wyrządzi Ci krzywdy, ale długofalowo, jeśli przyjmiemy taki sposób odżywiania organizmu, to [...]
Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]
[...] wzrósł zarówno u osobników aktywnych seksualnie, jak i u tych, które posiadały mniejszy popęd. Naukowcy sugerują, że działanie to zawdzięczamy mieszance cynku, kwercetyny, witaminy C i E. Ilość, jaka odpowiadałaby suplementacji dla osoby o masie 80 kg to około 20 g proszku z orzechów tygrysich dziennie. Konieczne są dalsze badania, które [...]